miercuri, 26 noiembrie 2014

Adrese ale manastirilor Sfantului Nectarie


         Mănăstirea Radu Vodă



AdresaStr. Radu Vodă, nr. 24A, Sector 4, Bucuresti, 040275, Romania.
Program:
Hram Sfânta Treime (Sfânta Troiță), Sfântul Nectarie Taumaturgul
Stareț:  Arhim. Nectarie Șofelea
Coordonate GPS: N 44° 25.4358, E 26° 6.4362
Acces rutier:  tramvaiele 15, 27, 30; autobuzele 104, 123, 124, 312, 385; Metrou, statia Piata Unirii.
Acces feroviar: Gara Bucuresti Nord (la 5 km.), apoi cu autobuzul 123 sau Metroul, aproximativ 25 de minute în directia Piata Unirii.

a vremea întemeierii, purta numele Sfânta Troiţă. În frământările acelor vremuri, sfântul aşezământ cade, în 1595, în mâinile turcilor. După victoria lui Mihai Viteazul la Călugăreni, vestitul Sinan Paşa, duşmanul lui Mihai, o fortifică cu palisade, cu valuri de pământ şi cu bastioane. Tot oraşul este, de asemenea, întărit de turci. Degeaba însă: după victoria marelui voievod din octombrie 1595, de la Târgovişte, Sinan e silit să se retragă din faţa armatelor biruitoare ale creştinilor. Nu înainte însă de a distruge toate fortificaţiile pe care el însuşi le ridicase şi de a dărâma până în temelie Mânăstirea Sfintei Troiţe.
remurile erau cumplite: oraşul era jefuit şi distrus când de turci, când de propriile armate ale voievozilor creştini, când de tătari. Incendiile şi jafurile se ţineau lanţ. Călugării abandonează Sfânta Troiţă şi se refugiază la Mânăstirea Mihai-Vodă. Timp de câteva decenii, frământările şi desele schimbări ale domnitorilor pe tronul Ţării Româneşti nu le-au lăsat acestora răgazul necesar pentru refacerea marii mânăstiri.
bia în 1614, voievodul Radu Mihnea (1601-1602, 1611-1616, 1620-1623) începe reconstrucţia, păstrând planurile şi elevaţia edificiului de origine. Biserica este cunoscută de atunci sub numele ctitorului. Fiul şi urmaşul său la domnie, Alexandru Coconul (1623-1627) se îngrijeşte de zugrăvirea bisericii. În vremurile domniilor fanariote, marea mânăstire Radu-Vodă, una dintre cele mai bogate din Bucureşti, este cârmuită de egumeni greci, buni negustori dar jalnici administratori ai construcţiilor mânăstireşti; multă vreme, mânăstirea acumulează bogăţii, moşii, vii, case şi prăvălii în Bucureşti, dar posesia acestor mari averi nu se oglindeşte în îmbunătăţirile aduse clădirilor.
lanul şi formele arhitectonice ale bisericii Radu-Vodă sunt inspirate din cele ale bisericii episcopale de la Curtea de Argeş, cu diferenţa că materialul de construcţie întrebuinţat nu este piatra, ci cărămida. Planul este triconc, cu turlă pe naos, cu un pronaos lărgit, acoperit cu trei turle dintre care cea principală se sprijină pe douăsprezece coloane, simbolizând pe cei doisprezece apostoli, ca şi la modelul de la Curtea de Argeş.
 aţadele, împărţite în două registre de înălţime inegală printr-un brâu, au o decoraţie simplă, constând din firide cu arhivolte intrânde, care ritmează plăcut suprafeţele tencuite cu alb. Înfăţişarea actuală a bisericii este datorată ultimei restaurări, condusă de arhitectul Ştefan Balş între anii 1967-1974 (după care biserica a fost repictată).
estaurarea a adus edificiul la formele sale arhitectonice iniţiale întrucât ruinându-se partea superioară a bisericii, aceasta fusese reconstruită către mijlocul secolului al XIX-lea în stilul neogotic la modă în acea epocă. Tot atunci i-a fost adăugat şi pridvorul, care se păstrează şi astăzi. În interior sunt demne de văzut frumosul iconostas de expresie barocă şi pietrele de mormânt din pronaos: una dintre cele mai vechi este cea a lui Vlad Voievod, fiul lui Mihnea Turcitul, mort la sfârşitul secolului al XVI-lea.
ormântul ctitorului se găseşte pe dreapta, în nişa dintre pronaos şi naos. Pe piatra aşezată de fiul său, o lungă inscripţie aminteşte domniile glorioase ale „celuia ce au fost binecinstit şi de Hristos iubit Domn creştin Radu Voevod ce au fost Domnu Ţării Româneşti şi Moldovei şi multe războaie au biruit şi iar au venit de la cinstita Poartă ş-au fost al doilea rându Domnul Ţării Româneşti şi şi-au lăsat steagul fiului său ce e mai sus scris şi iar s-au dus de-au fost Domn Ţării Moldovei; şi acolo s-au pristăvit întru cetatea Hârlău în luna Ghenarie 13 zile şi cu mare cinste i-au adus trupul dumnealui şi l-au îngropat în luna lui Februarie în 5 zile duminică. Aicea zac oasele dumnealui. Dumnezeu să-l iarte în Împărăţia Cerului adevărat; ani 7134” (1626).
 a miază-noapte de biserică se păstrează turnul-clopotniţă, ultimul vestigiu al puternicei incinte mânăstireşti de altădată. Vremurile nu l-au cruţat (deasupra intrării dinspre sud o inscripţie aminteşte că după marele cutremur din 1802 era într-o stare „vrednică de plâns”), dar refacerile i-au respectat înfăţişarea, astfel încât felul în care arată astăzi este poate destul de apropiat de cel în care arăta în secolul al XVI-lea, când a fost construit de voievodul Alexandru al II-lea Mircea.
 lădirile Seminarului Teologic, ce se ridică pe colină, la sud de biserică, datează din 1893 şi au fost construite prin grija lui Ion Scorţeanu şi a surorii sale Maria Şchiopescu, ca Internat Teologic. La 25 ianuarie 2002 a avut loc festivitatea punerii pietrei de temelie a noului seminar "Mitropolitul Nifon", o clădire modernă, ce se construieşte în prezent după cele mai înalte standarde. Aici se vor pregăti seminariştii, preoţii de mâine.
    





Manastirea Eghina


Manastirea Sfanta Treime din Eghina    Una dintre cele mai mari catedrale ale Greciei se afla în Insula Eghina si este închinata celui mai nou sfânt canonizat de catre Biserica Ortodoxa a acestei tari. Este vorba despre Sfântul Nectarie, cunoscut ca vindecator al bolnavilor de cancer.  Pentru a ajunge în acest loc binecuvântat, pele­rinul se îmbarca într-un vapor care face curse regulate. Dupa aproape o ora de mers pe mare, ajungem pe insula în orasul Eghina, capitala si port principal al insulei. Strabatem stradutele înguste si întortocheate ale urbei si admiram în trecere cladirile în stil neoclasic, vopsite în culori aprinse. Lasam în urma acest decor ai ajungem pe alte carari serpuite. Doar sase kilometri ne mai despart de vestita manastire. Autocarul  urca destul de greoi muntele Palaiochora, care ne ofera panorama extraordinara a plantatiilor de maslini. Înainte cu doar câteva sute de metri de destinatie, se zareate, parca agatata de coama muntelui, silueta complexului monahal. Pulsul începe sa se accelereze usor odata ce ne apropiem. Coborâm din autocar si urcam pe jos o panta scurta si abrupta. Ne aflam în fata unei grandioase opera de arta – Manastirea Sfântului Nectarie din Insula Eghina. Un loc de pelerinaj pe care bolnavii de cancer îl cauta cu disperare, dupa ce au aflat ca sfântul este ajutator al celor care au aceasta mare suferinta. Manastirea Sfantului Nectarie, aflata in insula Eghina (Aegina), este o manastire inchinata Sfantului Nectarie - sfant recent al isericii Ortodoxe. Sfantul Nectarie este cel mai nou sfant canonizat de catre Biserica Greciei.
     Manastirea Sfantului Nectarie se afla la o distanta de aproximativ 6 kilometri fata de orasul Eghina. Biserica din Eghina - Catedrala Sfantul Nectarie - este una dintre cele mai mari si spatioase catedrale ortodoxe din Grecia. Sfantul Nectarie, protectorul insulei Eghina, a ajutat la ridicarea acestei manastiri intre anii 1904 si 1910. Inceputul lucrarilor de ridicare a manastirii a fost rezultatul cerintelor cu credinta ale maicilor din zona. Manastirea a fost ridicata pe ruinele unei foste manastiri bizantine mai vechi. Cu toate ca in acel moment, Sfantul Nectarie era mitropolit de Eghina, el a lucrat si la ridicarea manastirii, carand pietre, aranjand gradinile si alte asemenea. Manastirea a fost ridicata din iubirea si fondurile sale.La acel moment, manastirea a fost inchinata Sfintei Treimi.
    Dupa moartea Sfantului Nectarie, odata cu canonizarea acestuia, manastirea a primit si un al doilea hram - cel al ocrotitorului si binefacatorului ei, Sfantul Ierarh Nectarie Taumaturgul. Moastele acestuia se pastreaza in interiorul manastirii, fiind puse spre inchinarea pelerinilor ce vin cu credinta la acestea.

 

Moaştele Sfântului Nectarie se găsesc la mănăstirea pe care a întemeiat-o în Eghina. Mâna stângă se află în catoliconul Mănăstirii Marea Lavră din Sfântul Munte Athos. Părticele din moaştele Sfântului se mai găsesc la: -Parohia Ortodoxă Română Sfântul Nectarie din Coslada (Madrid); -Biserica Sfantul Gheorghe din Toronto - Canada; -The Orthodox Community of Agios Nectarios - Londra; -Manastirea Rakovica din Belgrad - Serbia; -Biserica Sfantul Nectarie (Charlotte, Carolina de Nord); -Piacenza, Parohia Cuviosul Daniil Sihastrul, Biserica Santo Stefano (Istituto Suore Gianelline), Via Scalabrini 25; -Torino II, Parohia Inaltarea Sfintei Cruci, Biserica Santa Croce, Via Accademia Albertina 11  
  •       În România, părticele din moaştele Sfantului Nectarie se mai găsesc la: -Mănăstirea Putna (racla cu Moastele este în Sfantul Altar); -Biserica "Sfantul Ierarh Nectarie" din Iasi (racla este în Sfantul Altar); -Schitul "Sfintii Ioan si Nectarie" (Brădetu, jud.Arges), racla fiind asezată în naosul paraclisului ; -Manastirea "Sfintii Mucenici si Doctori fara arginti Epictet si Astion - Halmyris" din Dunavatul de Jos (Murighiol), jud. Tulcea; -Biserica "Sfintii Voievozi", sat Ghimicesti, com Fitionesti, jud.Vrancea ; -Biserica "Sfanta Treime", loc. Bucium, jud. Brasov ; -Biserica Spitalului TBC din Sibiu; -Biserica "Sfantul Ierarh Nicolae si Izvorul Tamaduirii", spitalul judetean Sfantul Ioan cel Nou, Suceava ; -Schitul "Nasterea Maicii Domnului", com Sinca Veche, jud. Brasov (pe drumul Brasov-Fagaras, din Persani); -Schitul Sinca Noua, com. Sinca Noua, jud. Brasov; -Biserica "Nasterea Maicii Domnului si Sfantul Nectarie", cart. Alexandru cel Bun, Iasi ; -Catedrala Episcopala din Galati ; -Capela "Sf. Andrei" din cadrul Spitalului Judetean Galati; -Biserica Memoriala Mihai Viteazul "Sf. Siluan Atonitul", Alba Iulia; -Catedrala din Sibiu; -Biserica "Sfintii Doctori Cosma si Damian" din cadrul Spitalului Fundeni, Bucuresti; -Biserica "Sfantul Gheorghe" din Slobozia, judetul Ialomita; -Manastirea Sfintei Cruci, Oradea, judetul Bihor; -Biserica "Sfanta Parascheva", din Timisoara; -Biserica "Sf. Ioan Botezătorul şi Sf. Visarion de Larisa" din Brasov, cartierul Craiter; -Capela cu hramul "Imparatii Constantin si Elena", din cadrul Spitalului Parhon, Bucuresti; -Manastirea "Negru Voda" din Campulung, jud. Arges; -Manastirea Brancoveni, comuna Brancoveni, jud. Olt; -Manastirea "Sf. Ioan Casian", com. Targusor, jud. Constanta - centura Sf. Nectarie de Eghina; -Biserica "Sf. Treime", sat Bucium, com. Sinca, jud. Brasov; -Manastirea "Sf. Treime", sat Parepa-Rusani, com. Colceag, jud. Prahova; -Manastirea "Sf. Gheorghe" din Giurgiu (la intrarea dinspre Bucuresti), jud. Giurgiu; -Manastirea Nicula, Jud.Cluj (satul Nicula, la 6-7 km de orasul Gherla); -Biserica de lemn (sau Biserica studentilor), vis-a-vis de cantina din campusul Studentesc Hasdeu, Str. Bogdan Petriceicu Hasdeu, nr. 45, Cluj-Napoca - moastele sunt scoase spre inchinare in fiecare luni seara dupa Maslu; -Biserica "Sfantul Apostol Andrei si Sfantul Ierarh Nectarie", situata in curtea Spitalului de Pediatrie, Botosani, jud. Botosani; -Patriarhia Romana, Bucuresti; -Manastirea "Adormirea Maicii Domnului", com. Turnu-Rosu, Jud. Sibiu - Sfintele Moaste sunt scoase in fiecare duminica, pentru inchinare; -Manastirea "Buna Vestire" din Bolintin Vale, Jud. Giurgiu; -Manastirea "Dealu", Loc. Targoviste, Jud. Dambovita; -Manastirea "Buna Vestire", Loc. Oradea, Jud. Bihor; -Biserica "Sfantul Dimitrie Izvoratorul de mir", de la Institutul Oncologic, Cluj; -Manastirea "Casiel", Hram Buna Vestire (Biserica Noua), com. Chiuiesti, Jud. Cluj; -Schitul "Sfantul Nectarie", sat Fenes, com, Armenis, Jud. Caras-Severin; -Catedrala din Urziceni, Jud. Ialomita; -Catedrala "Nasterea Maicii Domnului", loc. Gura Humorului, Jud. Suceava; -Schitul "Sfantul Ierarh Nectarie", sat Nandru, comuna Pestisu Mic, Jud, Hunedoara; -Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena", zona Ceair,-bazar, Loc. Pitesti, Jud. Arges; -Biserica de lemn “Sf. Mercurie şi Ecaterina” şi “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, localitatea Radaseni, Jud. Suceava. Trupul Sfantului in Eghina.

  • Adresa este  Agios Nektarios Church and Agia Triada Monastery Kondos 18010 Aegina Island Greece Office: (+30) 22970 53 800; FAX (+30) 22970 53 998


  • Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu