sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Adrese ale manastirilor Sfantului Ioan Rusul

                             Manastirea Sfantul Ioan Rusu - Insula Evia


Manastirea Sfantul Ioan Rusu este o manastire ortodoxa din Insula Evia, Grecia. Biserica manastirii adaposteste, cu mare bucurie, mult cinstitele Moaste ale Sfantului Ioan Rusu, un sfant cunoscut si iubit in intreaga lume, atat pentru nenumaratele lui minuni, cat si pentru deosebita lui viata in Hristos.
Evia este cea de-a doua mare insula greceasca, dupa Insula Creta, avand o lungime de 175 de kilometri, o latime cuprinsa intre 6 si 45 de kilometri si o suprafata totala de 3.660 de kilometri patrati. Dintre insulele mediterane estice, doar insulele Cipru si Creta sunt mai mari decat aceasta.
Manastirea Sfantul Ioan Rusu - Insula Evia
Majoritatea celor ce ajung sa paseasca pe pamantul din Evia intra in insula prin Chalkida, de unde doua poduri ofera acces masinilor si pelerinilor. Podul cel vechi se pastreaza inca si astazi, desi este folosit noul pod, o constructie moderna si viabila. Din Tesalonic si din Atena pleaca autobuze spre insula Evia, iar trenul ajunge si el pana in Chalkida.
Manastirea Sfantul Ioan Rusu - Insula Evia
Multi aleg insa calatoria cu vaporul, care ajunge in sapte puncte diferite ale insulei. Din partea nordica a insulei, se poate pleca cu vaporul din porturile Glifa, Arkitsa si Agios Konstantinos, iar dinspre sud, se pleaca din porturile Agia Marina si Rafina.
Manastirea Sfantul Ioan Rusu din Insula Evia - scurt istoric
Manastirea Sfantul Ioan Rusu se afla in localitatea Prokopi, aflata in partea nordica a insulei Evia. Anual, mii de pelerini poposesc langa Moastele Sfantului Ioan Rusu, ingenunchind si rugandu-se sfantului, mai ales in data de 27 mai, ziua praznuirii sale.
Manastirea Sfantul Ioan Rusu - Insula Evia
Grecii din Antolia, locul unde a vietuit si murit Sfantul Ioan, au luat trupul sfantului si l-au asezat intr-o biserica din Anatolia, Capadocia, pana in anul 1920. Se spune ca sfantul era venerat atat de greci, cat si de turci, armeni, protestanti si musulmani, multi dintre cinstitorii sai fiind binecuvantati cu minuni, vindecari si ajutor.
Moastele sfantului Ioan au fost aduse din localitatea Prokopi in Evia de catre crestinii refugiati din Prokopion - Urgup, regiunea Capadocia, dupa incidentele ce au cuprins Asia Mica intre anii 1922-1924.
Manastirea Sfantul Ioan Rusu - Insula Evia
In urma razboiului greco-turc, schimburile de locuitori, emigrarile si mutarile, au dus la mutarea multor greci din Anatolia in Grecia. Astfel, unii dintre refugiati au intemeiat localitatea Prokopi, in nordul insulei, aducand cu atat Moastele sfantului, cat si numele localitatii natale.
Pentru mai multi ani, acestea au stat in Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena, din localitatea Noul Prokopi, Evia. In anul 1951, Sfintele Moaste vor fi mutate intr-o noua biserica, inchinata Sfantului Ioan Rusu, aici fiind intemeiata si o manastire. Chipul sfantului este inchis la culoare, insa neputrezit si frumos mirositor, acesta fiind acoperit cu o masca de aur.
Manastirea Sfantul Ioan Rusu - Insula Evia

Mana cea dreapta a Sfantului Ioan Rusu se afla in Manastirea Sfantul Pantelimon - Russikon, Sfantul Munte Athos. Cu binecuvantarea Patriarhului Alexei al II-lea, intre anii 2003-2004, in sectorul Kuntsevo, Moscova, va fi ridicata o biserica de lemn inchinata sfantului.

Adresa este AGHIOS IOANNHS O POSSOS ,LOCALITATEA PROKOPIO EVVIA,GREECE HELLAS 34004,TELEFON PROKOPIO 0030/22270-41209. 



                         Manastirea Sf. Ioan Rusu - Giurgiu


Adresa: Com Slobozia, Jud. Giurgiu
Protos. Teodor Şerban
Tel 0731 731 451


Istoric

Mănăstirea Sfântul Ioan Rusu a luat fiinţă la sfârşitul anului 2008 pe ruinele unei foste unităţi militare a Poliţiei de Frontieră Giurgiu. Este situată la marginea localităţii Slobozia, comună aflată la doar câţiva paşi de Duntre. În apropiere, se afla o pădure de stejari seculari - astăzi în posesia mănăstirii nou înfiinţate.
Înfiinţarea locaşului de cult se leagă de o dorinţă mai veche a Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, care s-a implicat foarte mult ca aici, la marginea unei păduri frumoase, să fie ridicată o mănăstire care să devină pentru aceste locuri o oază de    lumină spirituală pentru toţi cei ce vor păşi pragul sfântului locş. Astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu sprijinul unor creştini adevăraţi, la începutul lunii octombrie a anului 2008, o Hotărâre de Guvern a transmis din administrarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative - Inspectoratul judeţean al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor pentru EPISCOPIA GIURGIULUI, imobilul Slobozia, proprietatea statului, în vederea amenajării unui aşezământ monahal. Aşa a luat fiinţă Mănăstirea "Sântul Ioan Rusu".
Crescut în obştea Schitului Darvari din Bucureşti, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Protosinghelul Macarie Şotârcă, primul stareţ al Mănăstiri Sfântul Ioan Rusu, a purces la demararea, în dată de 20 noiembrie 2008, a primelor lucrări de construcţie ale locaşului monahal. În aproximativ o lună de zile, lucrând cu şase echipe de meşteri veniţi de la Piatra Neamţ şi Suceava, s-a reuşit amenajarea unui paraclis, închinat Sfântului Ioan Rusu, şi a unui corp de clădire, ce are la parter o sală de mese pentru 40 persoane, cu bucătărie, iar la etaj, 6 chilii, fiecare cu baia ei.
Paraclisul respectă întru-totul tradiţiile ctitoriilor moldoveneşti din timpul Sf. Voievod Ştefan cel Mare. Catapeteasma este sculptată, din lemn de stejar, lucrată manual la Piatra Neamţ, nefiind, totuşi, terminată. Icoanele existente sunt destul de vechi - din sec. XVIII, şi au fost aduse de la vechea biserică a Mănăstirii Căscioarele, situată pe malul drept al Argeşului, pe drumul ce coboră de la Târgovişte la Giurgiu, în satul cu acelaşi nume. Pe pereţii văruiţi în alb strălucitor impresionează în mod deosebit două icoane împărăteşti, primite de la mănăstirea amintită mai sus.
În ziua de 29 august 2008, când Biserica Ortodoxă sărbătorea Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Întâistătătorul Episcopiei Giurgiului, asistând la Sfânta Liturghie săvârşită în biserica "Sfântul Ioan Rusu" din localitatea Evvia - Grecia, avea să primească în dar din partea gazdelor o icoană din argint a Sfântului Ioan Rusu, precum şi o părticică din moaştele sfântului.
Moaştele au fost dăruite, mai apoi, de către Preasfinţia Sa, nou înfiinţatei Mănăstirii Sfântul Ioan Rusu, din judeţul Giurgiu. Mănăstirea mai are, de asemenea, părticele din moaştele sfinţilor: Ioan Gură de Aur, Elefterie, Haralambie, Nicolae, Siluan Athonitul, Gherasim de la Iordan, Macarie de la Pecerska, Mucenici Prov, Tarah, Andronic, cei 14 mii de prunci ucişi de Irod, Policarp al Smirnei, o părticică din Sfânta Cruce, Sfinţii Cuvioşi ucişi în Mănăstirile Sfântul Sava, Sinai şi Sfântul Teodosie, Pietre din Golgota, Mormântul Mântuitorului, stâlpul flagelării.
Mănăstirea este prima din ţara construită în cinstea Sfântului Ioan Rusu. Fiind soldat, sfântul şi-a ales ca locaş, iată, o fostă unitate militară, sălăşluindu-se între ostaşii lui Hristos.




 
Biserica Sfantul Ioan Rusul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu